2021-01-22 08:24:29• hírek • Bede Emőke

Kilencezer lejre bírságolt a DSVSA egy Szatmár megyei csirkefarmot

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság a január 15–21. közötti időszakban összesen 83 alkalommal tartott állategészségügyi ellenőrzést, melyek során elsősorban azt vizsgálták, hogy az ipari és magángazdaságok betartják-e az általános állattartási és higiéniai szabályok, melyeket a törvény előír.

Az ellenőrzések során felfedezett mulasztásokért összesen három esetben szabtak ki pénzbírságot, melyek összértéke eléri a 13.800 lejt. Ezek közül kettőt - összesen 4.800 lej értékben – az állati tetemek megsemmisítésére vagy semlegesítésére vonatkozó előírások be nem tartásáért róttak ki, a harmadik, 9.000 lej értékű büntetést pedig egy batizi csirkefarm kapta az általános megelőző intézkedések terén tapasztalt hiányosságok miatt.


Madárinfluenza Európa-szerte

A DSVSA ennek kapcsán ismételten felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban Európa több országában is felütötte fejét a H5N8 típusú madárinfluenza. A vadmadarak állományát illetően a legtöbb esetet Hollandiából, Németországból, Dániából, Írországból, Belgiumból, Franciaországából, Svédországból, Horvátországból, Angliából és Lengyelországból jelentették, viszont mostanra már csirkefarmokra is bejutott a madárinfluenza, mi több, december 4-én egy ukrajnai gazdaságban is kimutatták a betegség jelentétét. Ez Románia tekintetében már csak azért is különösen fontos információ, mert a vándormadarak a madárinfluenza leggyakoribb közvetítői, az ország pedig az ukrajnai vadmadarak vonulási útvonalába esik.


Az igazgatóság közleménye szerint a Szatmár megyei állatvásárok további rendelkezésig zárva tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: